sâmbătă, 14 iulie 2007

Cezariana



Ma intrebam care este etimologia cuvantului cezariana.

Definitia(pentru cine nu stie): CEZARIÁNĂ, cezariene, s.f. (Şi adjectival) Intervenţie chirurgicală în regiunea abdominală, care constă în extragerea fătului viu prin deschiderea uterului, în cazuri de naştere dificilă

Cele mai vechi utilizari ale termenului "cezariana" in context obstetrical dateaza din secolul al XVII-lea. Exista trei teorii legate de originea denumirii.

1. Numele procedurii ar deriva de la codul legal roman Lex Caesarea, una dintre legi indicand practicarea sectiunii cezariene
la sfirsitul sarcinii, pentru o femeie in pragul mortii in scopul salvarii vietii copilului. Se adresa numai femeilor gravide aflate in pragul mortii tocmai datorita mortalitatii crescute induse de aceasta procedura (in acele timpuri nu existau conditii de asepsie, anestezie, transfuzii sau antibioterapie).

Unii spun ca legea provine, intr-adevar, de la Iulius Caesar, respectind traditia de a denumi o lege dupa numele celui care a propus-o sau dupa numele conducatorului din acea perioada. Altii afirma ca "Lex Caesarea" ar putea insemna pur si simplu "lege imperiala".

2. Alta teorie e o legenda relatata in secolul I e.n. de Pliniu cel Batran care afirma ca Iulius Caesar, imparatul roman, a fost adus pe lume printr-o astfel de operatie. Totusi, avand in vedere ca in lumea romana sectiunile cezariene se practicau numai cand mama murea, pentru a salva fatul, e putin probabil ca a fost cazul lui Iulius Cezar. Mama sa, Aurelia Cotta a mai trait inca 45 de ani dupa ce l-a nascut. Cu toate acestea, legenda existand, numele procedurii poate sa isi fi avut aici originea.

3. In limba latina, caedere inseamna a taia, ceea ce inseamna ca denumirea de sectiune cezariana ar fi un pleonasm.

Pentru cine vrea sa citeasca mai multe despre acest tip de interventie chirurgicala clic aici: Caesarean section

Niciun comentariu: