joi, 6 septembrie 2007

E lucevan le stelle

Marele tenor Luciano Pavarotti s-a stins azi dimineata din viata, in casa sa din Modena, Italia. In acelasi oras in care a murit, acum 72 de ani, se nastea marele artist. Acum un an Pavarotti a fost diagnosticat cu cancer pancreatic. Starea sa s-a agravat in ultima vreme, el internandu-se in spital in luna august 2007 initial pentru observatii si tratament, ulterior specificandu-se ca se afla pe sectia de oncologie unde i se efectuau diferite investigatii legate de boala sa si anume cancerul pancreatic. Acum, la inceputul lunii septembrie a revenit in spital pentru insuficienta renala si pierderi ale constientei.

Imi aduc aminte ca eram in clasa a V-a cand am primit, printre cadourile de Craciun, doua casete audio cu unul din concertele celor trei mari tenori, Luciano Pavarotti, Jose Carreras si Placido Domingo. Desi auzisem de Pavarotti nu avusesem pana atunci ocazia sa stau si sa ascult pe indelete interpretarile minunate pe care le dadea unor arii din opere consacrate.

A fost un mare tenor, un mare muzician, si un mare om, savarsind numeroase acte de caritate. El a reusit, prin felul sau de a fi si prin profesionalismul sau, sa aduca muzica clasica in atentia tinerilor si sa ii determine sa o indrageasca.

Voi pune aici E lucevan le stelle, o arie din finalul operei Tosca de Giacomo Puccini, in interpretarea lui Luciano Pavarotti.
Steaua sa continua sa straluceasca undeva, acolo sus.




E lucevan le stelle,
ed olezzava la terra
stridea l'uscio dell'orto
e un passo sfiorava la rena.
Entrava ella fragrante,
mi cadea fra la braccia.
O dolci baci, o languide carezze,
mentr'io fremente le belle forme disciogliea dai veli!
Svanì per sempre il sogno mio d'amore.
L'ora è fuggita, e muoio disperato!
E non ho amato mai tanto la vita!

Niciun comentariu: