sâmbătă, 7 iunie 2008

Despre Aero Grand Prix si minunea de a zbura

Astazi am fost la un mare eveniment aviatic, Aero Grand Prix, care s-a desfasurat in statiunea Mamaia. Se pare ca e cea mai spectaculoasa competitie aviatica din lume. Au existat trei probe: acrobatie, cursa aviatica si dog-fight (asemanatoare cu luptele aeriene). Maine va fi etapa a doua a competitiei. Detalii despre acest eveniment si despre performantele pilotilor se pot citi aici. In aceasta competitie avioanele se intrec la cativa metri de sol (in jur de 10 m), pe o distanta de 2 km si au viteze de peste 500 km/h. Iata si cateva secvente pe care le-am filmat cu telefonul mobil (rog frumos sa se faca abstractie de comentariile mele):







Ce vreau eu sa remarc, din perspectiva celui ce sta in public si admira, este ce munca extraordinara si ce eforturi supraomenesti fac acesti oameni. Este o minune sa fii in aer, sa depinzi numai de niste aparate si sa te bazezi pe pregatirea ta, pe experienta si pe acea forta mai presus de noi care sa te aiba in paza. Oamenii acestia nu pot gresi decat o singura data. De aceea meseria de pilot este o meserie speciala, trebuie multa pasiune si o oarecare doza de "nebunie" si curaj sa faci ce fac ei.

Ce vis minunat al omului...sa zboare! Sa se urce in inaltul cerului si sa aiba senzatia ca lumea e a lui! Nimic nu se compara cu aceasta senzatie. Cine a mers macar o data cu avionul stie despre ce vorbesc. Va dati seama ce sentiment de putere traiesc acesti oameni care piloteaza un avion sau un elicopter. Ei sunt la mansa, ei detin controlul. Acolo, sus, ei sunt stapanii lumii. Intorsi pe pamant, traiesc la maxim. Pentru ei zilele nu sunt la fel. Ei stiu ca decoleaza, nu stiu insa daca vor mai ateriza. Si ii vezi ca pleaca la munca si cand iti iei la revedere te intrebi daca o sa ii mai vezi seara acasa. Sunt oameni deosebiti, ce isi risca viata in fiecare secunda, oameni pe care ii admiram si ne-ar placea si noua sa fim ca ei, dar ne lipseste structura lor sufleteasca, acel imens curaj.

Am onoarea de a fi fiica unui astfel de om, un om ce a vazut moartea cu ochii, un om ce a trait toate aceste experiente deosebite. Tata este aviator, pilot pe elicopter. Acum nu mai zboara, insa de fiecare data cand urmareste un eveniment aviatic, sufletul lui rezoneaza cu cel al pilotilor participanti si retraieste o data cu ei toate aceste senzatii minunate. Pentru tata si pentru cei asemeni lui:

Berlin - Take My Breath Away (de pe coloana sonora a filmului Top Gun)




Niciun comentariu: