joi, 19 iunie 2008

HIV


Particip saptamana aceasta la un workshop (pe romaneste "atelier") legat de consilierea pentru sanatatea reproducerii adresata persoanelor HIV-pozitive. Am aflat multe dintre problemele pe care le intampina persoanele HIV-pozitive in societate, felul in care sunt stigmatizate si discriminate. Multora li se refuza dreptul la munca, sunt dati afara de unde lucreaza, unii copii sunt exmatriculati sau izolati de catre colectiv. Sunt jigniti, umiliti si ajung sa se fereasca de ceilalti.

Stiati ca pentru a vi se va efectua testul HIV e nevoie de consimtamant? Stiati ca diagnosticul e confidential? Stiati ca multi oameni continua sa confunde infectia HIV cu boala SIDA? Stiati ca riscul unei femei HIV-pozitiva de a naste un copil seropozitiv este foarte mic (2%) avand in vedere medicatia antiretrovirala care exista astazi si precautiile care se iau in momentul nasterii si dupa? Dar mai presus de toate...stiati cum se transmite si cum nu se transmite acest virus?

Cum se transmite:

- contact sexual cu o persoana infectata
- expunere la sange provenit de la o persoana infectata (prin ace, seringi contaminate, transfuzii cu sange infectat, injectarea de droguri intravenos, chiar si prin manevre sangerande la stomatologie, manichiura, pedichiura, piercing, tatuare)
- sarcina, nastere, alaptare

Deci virusul de gaseste in: sange, sperma, secretie vaginala, lapte matern.

Cum NU se transmite:

- cale respiratorie
- contacte interpersonale obisnuite, de zi cu zi (incluzand si contactul fizic precum o strangere de mana, o imbratisare)
- prin alimente, apa, toalete, piscine, haine, utilizarea aceluiasi telefon
- prin tacamuri folosite in comun
- prin tantari
- prin saliva (aici intra si sarutul, dar atentie, sa nu fie leziuni in cavitatea bucala ca sa existe contact cu sangele), lacrimi sau urina

Ce inseamna HIV? Este virusul imunodeficientei umane. O data inoculat nu inseamna ca acea persoana are deja si boala SIDA, ci doar ca e HIV-pozitiva. Testul HIV pozitiv inseamna ca in sange s-au format deja anticorpi impotriva virusului. Asta traduce un contact anterior cu virusul. Abia dupa 1-3 luni de la contact se formeaza acesti anticorpi, linia de aparare a sistemului imunitar impotriva "agresorului" viral. Pana ca ei sa poata fi detectati in sange testul poate iesi negativ, dar asta nu e o garantie ca persoana e sanatoasa, ci poate fi intr-o perioada numita "fereastra imunologica". De aceea testul trebuie repetat. La fel e si in cazul hepatitei B sau C. De fapt, si virusurile hepatitice se transmit tot pe aceleasi cai ca si HIV. Virusul hepatitic B este de cel putin 100 de ori mai infectios decat virusul HIV si are mai multe particule virale prezente in sangele infectat. S-a demonstrat transmiterea si prin saliva (spre deosebire de HIV). Hepatita B se transmite mai repede decat infectia HIV prin contactul heterosexual si, spre deosebire de HIV, poate fi transmis prin contactul intim in familie, in special in conditii de trai aglomerat. Revenind la HIV, trebuie precizat ca el ataca sistemul imunitar (de aici si denumirea lui). Pana sa se declanseze boala pot trece 8-10 ani sau si mai mult, in functie de statusul imunologic al pacientului. Cine doreste mai multe informatii despre aceasta boala gaseste la simpla cautare pe internet.

Testarea HIV este gratuita si confidentiala. Inainte de testare si dupa testare se discuta cu clientul 15-20 minute. Aceste discutii reprezinta consilierea pre si posttestare. Aici sunt listate mai multe centre unde se poate efectua testul HIV.

Oamenii acestia au dreptul la o viata decenta, trebuie sa fie respectati si nu stigmatizati. Ce li s-a intamplat lor se poate intampla oricui. Concluzia e ca ar trebui constientizata necesitatea protectiei, mai ales in randul tinerilor, precum si adoptata o buna conduita morala. Parintii au un rol major in educatia lor. E importanta in primul rand buna comunicare.

Mai am doua zile din acest workshop. Am invatat multe. Nu neaparat despre infectia HIV si despre SIDA, caci pe acestea le cunosteam din carti, ci despre toate barierele pe care le intampina acesti oameni, despre discriminare, despre eticheta pusa, despre umilintele lor, despre frica lor de a nu-i contamina pe cei dragi, despre revolta unora si refuzul de a se trata, despre razbunarea altora, despre efectele lipsei de informare a celor din jur.

Si am mai invatat multe si despre mine.

Tema pentru cine a citit acest articol: dumneavoastra cum v-ati simti daca ati afla ca sunteti HIV-pozitiv? Sau cum ati reactiona daca aflati ca persoana din fata dvs are virusul? Dar daca ar fi cineva drag? Ganditi-va putin si abia apoi judecati-i pe altii.

Va doresc multa sanatate ca-i mai buna decat toate!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Buna idee sa scrii articolul acesta...Offf Doamne, cand te gandesti ca ni se poate intampla oricaruia dintre noi...brrr...

Liz spunea...

Mi-a placut articolul tau. Pentru mine subiectul asta e mai mult din filme decat din realitate si tu vorbesti frumos si serios. Informezi, sfatuiesti si in acelasi timp inveti si tu. E bine asa!

Onutzza spunea...

Multumesc frumos Liz pentru apreciere. Si pentru mine e un pic din filme, caci trebuie sa recunosc faptul ca nu am intalnit pana acum pe nimeni despre care sa stiu ca e HIV-pozitiv. Totusi, pot spune ca m-am pus cu adevarat in pielea cuiva cu aceasta afectiune, pentru ca in cadrul cursurilor a trebuit sa facem joc de rol. Eu am fost numita sa interpretez rolul unei femei care merge acasa si trebuie sa ii marturiseasca sotului ca a fost depistata HIV-pozitiv. Pentru ca se pare ca am talent actoricesc :P si mi-am impresionat auditoriul prin modul in care am "jucat", in ultima zi a atelierului a trebuit sa fiu o pacienta care merge la medicul de familie cu rezultatul si cere informatii, ajutor, consiliere. Jucand acest rol am realizat cu adevarat ce povara grea duc acesti oameni pe umeri.

Onutzza spunea...

Nu e vorba numai de ceea ce sufera ci de tot ce implica din punct de vedere social, emotional, psihologic, etc.

Anonim spunea...

Azi am aflat ca o persoana foarte draga a fost testata HIV pozitiv. Nimic nu mai e ca inainte..doar tacere de gheata...o zi diferita, o viata diferita, suspine, moarte. Feriti-va!

Onutzza spunea...

Cuvintele sunt de prisos...