joi, 2 octombrie 2008

Ce te face sa simti ca traiesti?



Citeam un articol pe blogul Dr. Signout si am gasit mentionat un citat care mi s-a parut deosebit: "Nu intreba de ce anume are lumea nevoie. Intreaba-te ce te face sa fii viu si fa-o. Asta pentru ca lumea are nevoie de oameni vii." Citatul ii apartine lui Howard Truman, un teolog si filosof american.
Oare cati oameni pot spune ca simt ca traiesc cu adevarat? Oare cati oameni au curajul si posibilitatea sa faca in viata ceea ce isi doresc? Dau exemplul unui prieten drag mie care este un medic excelent si isi face meseria cu multa pasiune si daruire, insa cu toate astea visul vietii lui ar fi fost sa devina biolog marin. Poate ca in viitor, daca va putea, va transforma acest vis intr-un hobby.
Desi nu este cazul in exemplul pe care l-am dat anterior, totusi sunt multi cei ce fac un lucru doar pentru ca asa fac si altii, fara sa simta cu adevarat ca asta isi doresc. Poate ca e mai comod decat sa se desprinda si sa isi exprime personalitatea. Nu vorbesc de situatiile cand satisfacerea unor vise ar fi greu de realizat (daca nu imposibila). Totusi, daca nu ar fi fost si oameni care sa fi actionat in viata dupa indemnul din citatul de mai sus (instinctiv, fara sa il fi stiut), nu ar mai fi existat inventatori, pictori, sculptori, actori, cercetatori, medici, scriitori, etc. Similar, si in meseriile care "se cer", de care ar fi nevoie pe piata muncii, exista oameni pasionati, profesionisti, care insa au avut sansa sa nu fie nevoiti sa aleaga intre un vis si "nevoia" de specialisti in domeniul lor, ci au reusit sa le imbine.

Pe de alta parte, ceea ce ne face sa simtim ca traim nu e musai sa fie legat de meserie. Poate sa tina si de pasiunile noastre. Multi se simt "vii" atunci cand au parte de adrenalina: motociclism, parasutism, sporturi extreme in general. Altii simt ca traiesc atunci cand tin discursuri sau chiar cand interpreteaza un cantec la karaoke si se afla in centrul atentiei. Alti oameni sunt pasionati de calatorii, de drumetiile pe munte si pentru ei nimic nu se compara cu sentimentul de victorie pe care il au atunci cand ajung in varf si se simt stapanii lumii.

V-ati gandit vreodata ce anume va face sa simtiti ca traiti?

Niciun comentariu: