marți, 24 martie 2009

In metrou II

"Mama, hai ca inchid, ca se pierde semnalul. Te pup, pa pa!"..."Atentie, se inchid usile!". Ora 14.30. E aglomerat. Nu sunt scaune libere. O parte din drum merg in picioare. Se elibereaza un loc. Ma uit in jur, nu e niciun batran. Ma asez. Ma vad in geamul din fata mea. Am privirea fixa, in gol. Ma "trezesc". Ma uit la cei din fata mea. Aceeasi privire fara tinta, pierduta. Niciun suras, nicio sclipire, ochi cenusii. Parca sunt zombie. Oboseala si sictir. Mi se face rau. Imi aduc aminte ca nu am mancat. Gasesc un Mentos. N-am altceva la mine. Imi revin. In stanga mea trei femei mesteca guma. In acelasi ritm. Si ele privesc in gol. Doi tineri se saruta. Cand se privesc, se vede in ochii lor ca se iubesc. Singurele care sunt mai vioaie sunt trei tiganci, doua batrane si una tanara. Glumesc si chicotesc. O adolescenta urca in metrou tocmai cand incep sa se inchida usile. Prietena ei nu mai reuseste sa urce si ramane pe peron. Rad una de alta si stabilesc prin semne sa se intalneasca la statia urmatoare. Tigancile se amuza si ele. Fata de langa mine asculta muzica la casti. Are telefon cu mp3. Se aude puternic din castile ei un ritm monoton. Cel putin cinci oameni din jurul meu asculta muzica. Eu n-am castile la mine. La una dintre statii urca doi batranei. Sot si sotie. Eleganti. Se aseaza pe scaune. Par preocupati. Probabil ca au ceva de rezolvat. "Urmeaza statia Eroilor cu metroul pe partea stanga. Pentru directia Industriilor coborati la statia Eroilor". Undeva, mai departe, cineva citeste o carte. Eu n-am nimic de citit la mine. Oricum, urmeaza sa cobor in curand. Ce zi frumoasa a fost azi! Vad ca lumea a inceput sa renunte la cizme si a trecut la pantofi. Ma uit in jos, la dresurile mele mov si la pantofii mei cu bot rotund. Arat chiar chic. Cred ca o sa imi las din nou parul lung. Ajung la Piata Unirii. Vad un tanar cu freza ca o creasta. Parca e un cocos. Daca omului ii place asa...de gustibus non est disputandum. Cobor ca sa schimb magistrala. La Zoom tv o arata pe una dintre concurentele la "Miss Metrou". Nu stiam ca exista Miss Metrou. In statie apare un culturist. Isi da haina jos si ramane in tricou. Plesneste pe el. Are pachete de muschi. Prea macho pentru gustul meu. Urc in metrou iar. Alti zombie, alti ascultatori de muzica, alti cititori. Cobor la Universitate. Ma intampina in pasaj monstrul cu "Falci de fiare". Toata lumea il pozeaza cu telefonul. Il pozez si eu. Tot cu telefonul (pozele sunt mai jos). Ma duc in parculetul de la Teatrul National si astern pe hartie ideile pentru acest articol. Mi-e cam frig acum. Si mi-e si foame. Nu mai am Mentos. Ma ridic de pe banca si plec.




4 comentarii:

Anonim spunea...

Sa inteleg ca, azi, nu ai avut nici castile si nici ceva de citit la tine :)

Onutzza spunea...

Nu, am si scris mai sus ca nu le-am avut :)) Azi am fost doar zombie pentru cateva minute :))

Anonim spunea...

Hello! Sunt ecoloaga de la modulul psiho... Si tu esti in Bucuresti acum? E foarte funny - avem impresii comune despre calatoria cu metroul ;))

Onutzza spunea...

Buna Oana. Da, sunt in Bucuresti. Apropo de calatoria cu metroul am redat doar un aspect zilnic din viata mea (si a catorva mii de locuitori ai Bucurestiului).