joi, 26 martie 2009

Nu-mi place sa spun NU



Am o stare neplacuta de fiecare data cand spun NU. Asta nu inseamna ca nu o fac. Nu pot sa raspund pozitiv oricui si oricand iar in unele dati nici nu vreau. Prefer ca oamenii sa nu ma puna insa in situatia sa ii refuz. Ei nu au insa de unde sa anticipeze o eventuala respingere a cererii lor si incearca. E dreptul lor. Iar dreptul meu e sa zic da sau nu. Fara explicatii. Citeam mai demult ca un om puternic e cel care refuza invitatia la o cina fara sa se justifice pentru asta. Nu stiu daca trebuie sa fii puternic pentru asta, insa trebuie sa fii ferm si e mai decent sa nu dai explicatii decat sa inventezi motive. Imi mai justific si eu uneori refuzurile, insa rareori fata de persoanele care nu imi sunt apropiate.

Nu imi place atunci cand spun un NU hotarat iar oameni insista. Ma pun pe mine intr-o situatie usor neplacuta. De refuzat tot ii refuz daca nu am cum sa le raspund solicitarii. Si uneori o fac chiar zambind. Nu-mi plac starile tensionate, iar unele persoane primesc un refuz drept o ofensa. Incerc oarecum sa le arat ca nu e nimic personal, dar nici daca nu doresc sa fac un lucru nu il fac. Se poate ca atitudinea mea sa induca in eroare, insa asta nu mai e problema mea.

Dumneavoastra spuneti NU? Va e usor sau va e greu sa o faceti?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Oana,

La varsta ta, spuneam destul de greu "nu", incercam sa nu para ca jignesc pe cineva.

In timp am invatat sa spun "nu" si e mai bine, te simti eliberat. Daca e cineva foarte apropiat, ma dau peste cap sa nu fie "nu", dar altfel nu e prea greu.

Daca nu te deranjez prea tare, as vrea sa te intreb si eu ceva. Mi-am facut niste analize la care mi-au scris la sfarsit "leucocitoza cu neutrofilie". Poti sa ma ajuti, sa-mi spui si mie ce e? Pe net am vz o gramada de diagnostice. Daca te ajuta cu ceva pot sa-ti trimit analizele pe un mail.

Sper ca nu te-am deranjat si sa stii ca poti sa-mi spui "NU".

Te pup,

Janina spunea...

Ma inscriu in categoria ta.
Urasc sa fiu pusa in postura sa refuz pe cineva, mai ales daca acel cineva este insistent. Si totusi nu scap de asta, la facultate am numai colegi care vor cate ceva, cu eforturi minime sau deloc din partea lor.

Onutzza spunea...

Buna Janina! Sa stii ca intotdeauna cineva va vrea ceva de la tine. Ofera cat poti. Cand simti ca nu poti, incearca totusi sa refuzi. Intre a te simti tu rau ca nu vrei sa faci un lucru si a-ti fi teama ca ii ranesti celuilalt sentimentele, totusi, trebuie sa alegi ceva. Nu trebuie sa actionezi brusc, poti incepe sa refuzi incet incet. Pana la urma se vor obisnui sa nu iti mai ceara diverse lucruri, se vor reorienta si spre alti colegi.