sâmbătă, 14 iulie 2007

Fericire 6


Inainte de toate insa trebuie sa stim ca a fi fericiti inseamna a fi sanatosi, increzatori si tineri sufleteste. Psihoterapeutii va ofera chiar cativa pasi pe care sa ii urmati pentru a atinge fericirea...

1. Invatati sa zambiti!

Oricine poate avea zile proaste sau zile foarte bune. Nu trebuie astfel sa fiti descumpaniti de prima problema aparuta in viata dumneavoastra, de piedicile sau micile ghinioane. Pentru a va revigora si a va descoperi buna dispozitie, uneori ajunge pur si simplu sa luati „aerul“ unei persoane fericite. Zambiti, fiti increzatori in ziua de maine si ganditi-va permanent ca soarele va rasari si pe strada dumneavoastra. Unde mai pui ca surasul este contagios. Aproape din reflex, cei din jur va vor raspunde, la randul lor, cu un zambet. Cercetatorii au demonstrat ca zambetul are efect calmant si usor euforizant. Uitati-va la un film bun, o comedie care sa va faca sa radeti in hohote si sa lasati deoparte toate problemele.

2. Incetati sa-l mai cautati pe Fat-Frumos

Asta cand vine vorba de iubirea adevarata. De ce acest sfat? Simplu. Din pacate, de cele mai multe ori, ajungeti la vorba bunicii: cu cat cauti mai mult si il doresti doar pe cel din vise, cu atat mai greu o sa-l gasesti. Luati oamenii asa cum sunt, lasati timpul sa vorbeasca, sa va descoperiti adevaratele sentimente. Deschide-ti-va apoi sufletul si priviti mai bine. Nu cumva Fat Frumos se ascunde chiar in spatele persoanei de langa dumneavoastra?

3. Mergeti la shopping!

Barbatii vor spune ca noi, femeile, cautam si gasim tot felul de pretexte pentru a iesi in oras si a ne achizitiona o noua pereche de pantofi. Daca suntem triste preferam sa ne cumparam ceva nou, daca suntem fericite cu atat mai mult! Dar nu e vina noastra; intreaga comunitate stiintifica internationala a ajuns la concluzia ca, atunci cand iti cumperi cate ceva, motorul bunei dispozitii e la turatie maxima! Mersul la cumparaturi este un adevarat dispozitiv de declansare a satisfactiei si a placerii. Din nefericire, efectul sau este destul de instabil, fiindca stim foarte bine ca satisfacerea unei dorinte nu poate fi o buna reteta pentru o fericire durabila. Trebuie asadar sa fiti constiente ca a-ti cheltui banii pe tot felul de capricii este o activitate limitata ca timp, cat si ca efect. De aceea, trebuie sa aveti mereu in vedere combinarea ei cu alte preocupari ce induc starea de bine.

4. Luati pozitie, reactionati!

A va razbuna pentru micile umilinte cotidiene o fi oare una dintre formele de acces spre fericire? Trebuie precizat ca aceasta este o chestiune de dozare, de pastrare a unui echilibru. Umilintele repetate si supusenia poate nu au adus nimanui fericirea; insa cei care au indurat multe de-a lungul timpului reactioneaza uneori cu exces de agresivitate si de violenta, fapt ce reprezinta un comportament toxic. De aceea, psihologii ne vin in ajutor: „Cand ceva nu merge, trebuie sa reactionati imediat si sa incheiati cat mai repede capitolul“. Cultura fericirii consta in a face curatenie in jurul dumneavoastra, in a smulge buruienile zi de zi, fara intarziere. Nu trebuie insa neaparat sa le si aruncati in gradina celui ce le-a plantat.

5. Ridicati ochii catre cer, catre Dumnezeu

Nu numai cand va merge prost trebuie sa inaltati privirea catre cer - la propriu si la figurat. In primul rand, pentru ca vedeti apoi tot ce va inconjoara dintr-un alt unghi si aveti impresia ca preluati controlul asupra situatiei. Apoi pentru ca, atunci cand sunteti deprimati, tindeti sa va infundati capul intre umeri si sa lasati privirea in pamant. Ar fi locul sa pomenim de religie; credinta aduce seninatate, fericire. Credinciosii sunt beneficiarii unor legaturi sociale importante, sunt angajati intr-un sistem elevat de valori spirituale, au domolit angoasa mortii… Desigur, secretul sta in evitarea extremismelor, caci nici un fanatic religios si nici un ateu absolut nu sunt mai fericiti decat credinciosii moderati.

6. Vorbiti despre lucruri pozitive

O pana de cauciuc, aparitia unui cos imens pe frunte, defectarea masinii... Fiecare ne confruntam cu probleme cotidiene. Dar de aici pana la a vorbi despre asta cat e ziua de lunga, a ne plange de mila si a cauta compasiune e… cale la fel de lunga! Trebuie sa invatam sa comentam lucrurile neplacute doar atat cat este necesar; apoi sa gasim intelepciunea de a schimba subiectul...

7. Nu va comparati fericirea cu a celorlalti

In ciuda a ceea ce publicitatea si societatea noastra de consum incearca sa realizeze, armonizarea fericirii este un lucru imposibil. Poate pentru multi fericirea este o casa in afara orasului, o gradina plina de flori. Orice ar fi, nu incercati sa copiati fericirea altora, pentru ca nu va va iesi. Fericirea este „intima“ pentru fiecare din noi!

8. Inainte de toate, traiti fiecare clipa!

Zi de zi suntem inconjurati de mici motive de bucurie. Dar nu micile momente de bucurie alcatuiesc marile momente de fericire! Prin urmare, nu le ratati si profitati din plin de ele. O seara petrecuta cu prietenii, un compliment din partea unui coleg cu privire la gustul dumneavoastra desavarsit in materie de vestimentatie, o baie cu spuma, seara, cand veniti franti de la serviciu. Fericirea inseamna sa ne dam seama de ceea ce ne poate oferi un moment de satisfactie, bunastarea constienta.



(articol preluat de pe www.elady.ro)

Niciun comentariu: