marți, 17 iulie 2007

The Squealing Pig

Ieri am vazut o parte din Monaghan. Orasul ar fi maricel dar centrul orasului poate fi vizitat intr-un timp destul de scurt. Arata ca un orasel de munte de la noi, ceva gen Predeal sau Sinaia dar cu mai multe magazine si un pic altfel dispus.

Vremea e noroasa in fiecare zi. Din cand in cand mai rasare si soarele dar in general e nor si ploaie. Nu ploua torential, cativa stropi, mai mult picura, iar din cand in cand se porneste putin mai tare, dar deja m-am obisnuit.

Plimbandu-ma prin oras, mi-a placut faptul ca era foarte curat pe strazi. Nu exista treceri de pietoni cu zebra ci sunt altfel marcate: un dreptunghi pe latimea strazii vopsit intr-o nuanta de roz. La fel e la semafoare. O mare problema pentru mine a fost traversatul. Aici se conduce cu volanul pe dreapta si in sens invers fata de cum e la noi. Traversand, aveam tendinta mereu sa ma uit intai la stanga apoi la dreapta in loc sa privesc intai la dreapta si apoi la stanga. Totusi, aveam senzatia ca vin si din stanga masini...ele veneau dar pe cealalta banda. Nu m-am prea descurcat cu aspectul asta si pana la urma intorceam rapid capul cand in dreapta cand in stanga.

Unele magazinele au aspectul celor din "Chocolat" (pentru cine a vazut filmul) sau din filmele din perioada interbelica. Genul acela de magazine cu dulciuri si cu o doamna in spatele tejghelei imbracata cu uniforma alba si bonetica scrobita care serveste cu zambetul pe buze si te indeamna sa mai poftesti si alta data. Pare ca s-au pastrat anumite aspecte ale traditionalismului imbinate cu ceea ce tine de nou si de modern. Restul magazinelor sunt moderne, centre comerciale mari, mall-uri. Am constatat cu surprindere ca unele produse care se gasesc si in Romania aici sunt mai ieftine cu aproape 1-2 euro. Imbracamintea este la aceleasi preturi ca si la noi, cam aceleasi haine ca si la noi.

Ce am remarcat cu amuzament e multitudinea de "pub"-uri. Cate 2-3 unul langa altul, peste drum iar 2-3. Irlandezii sunt oameni veseli carora le place berea si se aduna in pub-uri mai ales cand e vreun meci si joaca echipa locala. M-a amuzat numele unui astfel de local "The Squealing Pig". L-as traduce "La porcul grohaitor", cam asa ceva.

Am facut cateva cumparaturi si am platit pentru prima oara in euro. Mi-a placut ca aici se da restul pana la ultimul cent, nu exista ca "nu am marunt, aveti dvs 1000 sau pot sa va dau o guma?".

Am mers si la un lac cu ratuste din apropiere si le-am hranit cu paine. Am vazut multeee ciori. Mi-a zis matusa mea ca in Irlanda sunt foarte multe ciori. Din acelea grase si care merg cracanat.

Deocamdata cam atat. Ma duc sa iau micul dejun si sa ma gandesc pe unde sa mai merg azi sa ma plimb si sa fac poze.

2 comentarii:

Anonim spunea...

:))...guitatu' porcului...c bne k s-a prins si scrisu' knd am fct poza:D!



VORATASA RALUCA :D

macsuta spunea...

Cu ciorile m ai dat gata! M ai avut! :-)