marți, 25 septembrie 2007

Maestrul

Zilele trecute, stand de vorba cu mama si rememorand din multele momente frumoase de care am avut parte in facultate, m-am intors in timp, cu gandul, la perioada liceului. Spre deosebire de facultate, liceul nu mi-a lasat prea multe amintiri deosebite. Nu pot spune ca a fost o perioada urata din viata mea, dar nu a fost nici extraordinara. In general cand cineva isi aminteste de anii de liceu asociaza diversele momente cu prietenii de atunci, cu distractiile in gasca, cu chefuri, cu nebuniile din pauze sau din timpul orelor de curs. Pe atunci eu eram o persoana sobra, intr-o clasa foarte buna, de la un liceu foarte bun (mai multi ani a fost in topul primelor 10 licee din tara), care invatam bine si atat. Aveam multe prietene, ma intelegeam bine cu toata lumea, dar din pacate relatia de amicitie se termina la scoala. Noi nu ne organizam ca sa avem activitati impreuna, sa iesim in oras, la plimbare, la chefuri, sa ne petrecem vacantele impreuna. Auzeam povestile parintilor mei despre cat de frumoasa fusese aceasta perioada pentru ei si ma intristam ca la mine nu era la fel. Oricum, anii petrecuti in facultate au compensat cu varf si indesat. Pot spune ca din toti anii in care am fost in scoala, perioada facultatii a fost cea mai frumoasa din viata mea, iar pe locul al doilea se situeaza anii de gimnaziu.

O amintire deosebita pe care o am, totusi, din perioada liceului, mai degraba o figura deosebita, este cea a fostului meu profesor de muzica, Boris Cobasnian. Toata lumea ii spunea "Maestrul" si intr-adevar isi merita acest nume. Am fost la un liceu teoretic, clasa de mate-fizica, nu aveam ore de muzica in orar, dar in liceu exista cor. In clasa a IX-a am fost si eu selectionata pentru a face parte din corul liceului, dar fiindu-mi teama sa nu cumva sa imi ia prea mult din timpul de invatat, am hotarat sa nu merg. Ulterior, mi-a parut rau, iar cand am trecut in clasa a X-a l-am rugat pe Maestru sa ma primeasca si pe mine. Mi-a fost un pic greu, a trebuit sa recuperez rapid tot ceea ce colegii mei invatasera intr-un an intreg. Imi amintesc cum ma duceam zi de zi in timpul vacantei ca sa repet partiturile. Apoi, cand a reinceput scoala, stateam cate o ora sau doua in plus dupa orele de curs si incercam, asa obosita si flamanda cum eram dupa o zi intreaga de cursuri, sa imi iasa cate un "La" asa cum trebuia. Dar ma duceam de placere si nu ma plangeam. In fond, era activitate extrascolara, nu ma obliga nimeni. Aveam colegi si colege care cantau mai bine decat mine, avand voci mai puternice si mai "lucrate". Cu toate acestea, Maestrul intotdeauna m-a incurajat si asta m-a determinat sa exersez si mai mult. Eram tare fericita cand primeam laude de la dansul, pentru ca stiam ca nu lauda pe nimeni fara sa o fi meritat. Am avut deosebita placere, sa ma intalnesc cu Maestrul acum un an, la un concert de colinde sustinut de studentii Facultatii de Teologie, sectia de Muzica religioasa, unde preda acum fostul meu profesor. Trecusera 6 ani de cand nu ii mai fusesem eleva si de cand nu ma mai intalnisem cu dansul si avand in vedere faptul ca domnul profesor are si o varsta onorabila, nu ma mira sa nu ma mai fi tinut minte. Cu toate acestea, dupa ce l-am salutat si m-am recomandat, l-am vazut cum incepe sa zambeasca si sa i se lumineze fata, ca atunci cand cineva isi aminteste ceva frumos din trecut, si, incantat ca atunci cand un om face o descoperire grozava mi-a spus "Da, da, imi amintesc foarte bine de dumneata."

Maestrul Boris Cobasnian s-a nascut pe 9 martie 1926 si este o personalitate a muzicii corale religioase din tara noastra, fiind atat profesor, cat si dirijor si compozitor. Pentru a nu repeta ceea ce altcineva a scris anterior mie, cu mai multe detalii decat as fi furnizat eu (pentru ca pe unele dintre acestea nu le cunosteam), voi copia aici un fragment dintr-un articol aparut mai demult in ziarul "Ziua de Constanta":

"Din 1996, Boris Cobasnian este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Acesta a creat muzica corala, instrumentala, simfonica si de scena. "Jocul dobrogean" este o lucrare cantata de coruri renumite din lume, printre care si corul San Sebastian din Spania. Despre personalitatea lui Boris Cobasnian circula proverbul ca "Maestrul scoate voce si din piatra seaca". Pentru ca la Hunedoara, acolo unde a fost distribuit dupa ce a absolvit Conservatorul, nu a putut infiinta o filarmonica in 1959, artistul se muta la Constanta, unde participa la concursul de maestru de cor la Teatrul liric. Aici, in calitate de maestru de cor, timp de 27 de ani, a pregatit peste 40 de lucrari de opera si opereta. In calitate de dirijor a realizat in premiera "My Fair Lady", de Loewe, "Casa cu trei fete", de Schubert si "Logodnicul din luna", de Kunnene. Pasiunea pentru cor l-a determinat sa lucreze in paralel cu corurile de amatori. Din 1960, a dirijat Corul Porturilor, cu care a castigat premii la toate concursurile la care a participat. Patru ani mai tarziu a luat fiinta Corul Sindicatelor care, intr-un timp foarte scurt, s-a impus in elita corurilor din tara. In 1974, maestrul selectioneaza cele mai bune voci din Corul Sindicatelor si pune bazele corului Vox Maris. Cu acest cor, maestrul participa la concursul international de cant coral CA Seghizzi de la Gorizia (Italia), unde a obtinut doua premii I si un premiu II. In 1979, Vox Maris participa la Festivalul Hanss Eissler de la Leipzig (Germania), unde a obtinut marele premiu. In 1984, la Debrecin (Ungaria), a castigat premiul I, iar un an mai tarziu, la Tolosa (Spania), primeste medalia de argint.

Valoarea Maestrului, recunoscuta in strainatate

In acea perioada, corul reprezenta singura oportunitate a tinerilor de a ajunge peste hotare. Prin tinuta sa verticala si temperamentul ferm, acesta a fost apreciat de catre regimul comunist, care i-a recunoscut profesionalismul de inalta tinuta. "Cobasnian a dat viata Constantei pe plan muzical", a afirmat conf. univ. dr. Mariana Popescu , despre cel care a obtinut punctajul maxim la toate concursurile din tara. Performanta pe care a obtinut-o la Gorizia a facut ca, intre 1975-1976, Cobasnian sa fie cooptat in juriul prestigiosului festival Seghezzi. "Stilul dirijoral al lui Boris Cobasnian este unic in domeniul artei dirijorale corale, avand un adevarat cult pentru pregatirea aparatului vocal, dirijorul devenind un adevarat arhitect al formelor sonore", a precizat conf. univ. dr. Mariana Popescu. Corul Vox Maris a functionat din 1974 pana in 1991, atunci cand s-a desfiintat, deoarece nu i s-a acordat niciun sprijin. "Perioada de tranzitie a cerut si jertfe. Si una dintre aceste victime a fost si corul Vox Maris", a precizat Mariana Popescu. Corul a ramas fara spatiu de desfasurare a activitatii, iar pianul de concert "Estonia", care fusese cumparat de municipalitate special pentru Vox Maris, a fost dus in holul Muzeului de Arte, unde se afla si acum. In toamna anului 1993, Boris Cobasnian pune bazele unui cor de elevi, care s-a afirmat intr-un timp foarte scurt, sub numele de "Vox Maris-Studio", cu care a obtinut premii importante. In prezent, artistul s-a dedicat carierei didactice, din 2001, fiind profesor la Facultatea de Teologie, sectia Muzica religioasa din cadrul Universitatii Ovidius Constanta. (Mirela Stinga)".In finalul acestui articol voi atasa una dintre cele mai frumoase melodii corale religioase pe care o intrepretam sub indrumarea Maestrului, si anume Bogorotidse Devo, compozitia lui Serghei Rahmaninov, fiind totodata o varianta ortodoxa a melodiei Ave Maria (inregistrarea de pe YouTube este din timpul unui concert sustinut de studentii Universitatii Melbourne. Din pacate nu aveam nicio inregistrare din timpul concertelor corului Vox-Maris).



Varianta in limba rusa:

Bogoroditse Devo, raduisya, Blagodatnaya Mariye, Gospod s Toboyu.
Blagoslovenna Ty v zhenakh, i blagosloven plod chreva Tvoyego,
yako Spasa rodila esi dush nashikh.

Traducerea in romaneste (am incercat eu sa traduc din varianta in limba engleza):

Bucura-te, O, Fecioara si Maica a Domnului, Maria cea plina de gratie, Domnul este cu tine;
Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat e rodul pantecelui tau,
Caci tu ai dat nastere Mantuitorului sufletelor noastre.

20 de comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Madalina spunea...

daca ai fi avut un frate sau o sora mai mare te-ai fi distrat sigur si in liceu, pentru ca la data cand ai fi intrat la liceu ai fi avut deja impresia proaspata a felului in care ai vazut ca s-a distrat el sau ea si ai fi vrut sa nu te lasi mai prejos... asa mi s-a intamplat mie, dar imi dau seama acum ca teza nu ar mai fi fost valabila daca fratele/sora mai mare erau tocilari...

Onutzza spunea...

Am frate un pic mai mic (acum e si el student) insa spre deosebire de mine el chiar s-a distrat in liceu. Asa ca teza e oarecum valabila, caci eu eram genul tocilar (nu ma refer la invatatul mecanic), in sensul ca invatam bine, nu prea ieseam cine stie ce, prietenii ii aveam mai mult la scoala (si ei erau tot cam genul meu). Cred ca depinde de felul de a fi al fiecaruia dar si mai mult de cercul de prieteni si colegi. Ca dovada, am compensat la facultate. Alt mediu, alti colegi. :)

Anonim spunea...

Buna,
Cred ca am fost colegi de cor in perioada aceea. Mai stii ceva despre Maestrul Cobasnian? Stiu ca pe 9 martie era ziua lui si mi-ar face placere sa-i urez la multi ani.
Petre

Onutzza spunea...

Cred ca il gasesti la Campus, la Facultatea de Arte sau la Facultatea de Teologie, nu stiu exact unde preda acum. Eu m-am intalnit cu el intamplator acum 1 an la un concert de colinde. Se poate sa fi fost colegi. Eu am fost la cor in 1999 si 2000 si am absolvit liceul in 2001.

Petre spunea...

Eu am absolvit in 1999, deci s-ar putea sa ne cunoastem. In legatura cu Maestrul, ai cumva niste date de contact (un numar de telefon sau o adresa de email)?

Onutzza spunea...

Nu am adresa de email si nici un nr de tel dat de el, dar in pagini aurii exista un singur Boris Cobasnian in Constanta, deci 99,99% e vorba de maestru.

Anonim spunea...

Maestrul BORIS COBASNIAN doreste sa editeze o carte care sa cuprinda toate lucrarile corale interpretate de corurile pe care le-a format de-a lungul indelungatei cariere artistice.
Din pacate,nu face fata costurilor de editare, de-a dreptul uriase pentru un pensionar.
Orice ajutor din partea fostilor coristi ( si nu numai ) ar fi binevenit.
Cine doreste sa contribuie la editarea cartii, poate lua legatura cu doamna Mariana Popescu ( mobil 0743.387.224 ) sau chiar cu maestrul ( mobil 0746.504671 ).
Personal am contribuit cu o suma si alaturi de mine, inca 3 fosti colegi de cor. Am incercat sa strangem mai multi bani, dar ne-am lovit de indiferenta celor cativa oameni contactati, care spuneau ca lor nu le este de folos aceasta carte. Poate au dreptate, dar ganditi-va putin ce bucurie imensa ar avea acest om care si-a daruit viata muzicii romanesti si cu toate acestea a fost prea putin rasplatit. Este pacat sa se piarda munca de o viata a unui om extraordinar de talentat.
Chiar daca era foarte exigent cu noi, pentru ca era un perfectionist, cred ca nimeni nu poate nega faptul ca am trait in acei ani momente minunate si unice, la concerte, filmari, repetitii, turnee, etc.
Incercati sa renuntati la mici bucurii zilnice, pentru o perioada scurta si banii aceia, 10, 20..50 lei, sa ii donati pentru aceasta carte,ca multumire pentru tot ce a facut maestrul pentru noi. Nu va ganditi nici o clipa ca trebuie sa donati o suma mare. De-a lungul anilor, maestrul a prelucrat sute de voci. Daca mesajul meu va avea ecou, cu cate putin de la fiecare, un vis va deveni realitate.
Eu nu am date de contact ale fostilor coristi, dar poate incet-incet, se duce vestea de la unul la altul si o sa reusim.
Va rog sa incercati !
Va multumesc !

O fosta corista a corului VOX MARIS.

Anonim spunea...

Munceam si eu fara folos in dimineata asta si mi-am adus aminte de "Cobasu". Nu mai stiu foarte multe de el, e sanatos din cate aud. Insa amintirile acelor ani de liceu pana in 2001 cand a plecat sunt printre cele mai frumoase.

Eram bass din 10/11I. Tu ai fost la competitie cu noi unde am castigat premiul pe tara?

Onutzza spunea...

Nu am fost la acea competitie. E cumva vorba de cea de la Calarasi? Am doua colege care au fost, poate le cunosti: Isabela (alto) si Gabriela (sopran I).

Anonim spunea...

A fost calificarea la Braila parca...sau Tulcea, nici nu mai stiu. Iar finala a fost in Bucuresti la Palatul Copiilor. Le cunosc sigur din vedere, dupa nume...mai putin.

Onutzza spunea...

@ Laurian: Tu in ce an ai absolvit liceul? Eu nu cunosteam prea multi colegi de la cor. Din pacate nu imi amintesc de tine (cel putin dupa nume), insa presupun ca nici tu nu ma stii, caci daca m-ai fi recunoscut cred ca mi-ai fi zis, mai ales ca eu am poze puse pe aici.

Anonim spunea...

Esti tu erai aia tacuta :)...joking, nu-mi amintesc foarte mult.

Hmm, eu n-am apucat sa termin, am plecat in canada in 2002. Eram in a doua jumatate a 11i, dar pe-atunci maestrul era deja plecat.

Onutzza spunea...

Inteleg ca esti mai mic de varsta decat mine, caci eu am plecat de la cor in 2000 cand terminasem clasa a 11-a, asa ca e clar ca nu te stiu. Mai stiam asa din vedere pe unii colegi mai mici cu un an, dar pe cei de clasa a 9-a nu ii cunosteam.

Anonim spunea...

Si eu am facut parte din cor, pana cand a plecat maestrul. A fost o parte foarte importanta a vietii mele, si cred ca intr-un fel sau altul m-a modelat. Si chiar mi-e dor de vremurile alea.

Anonim spunea...

@Laurian La Tulcea a fost calificarea :)

Anonim spunea...

ceau!
am nimerit si eu pe-aici si m-am gandit sa las doua vorbe :)

traducerea mai exacta ar fi "Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucura-Te ! Ceea ce esti plina de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui Tau, ca ai nascut pre Mantuitorul sufletelor noastre"

si cantarea (in rusa) psaltica: http://www.youtube.com/watch?v=ADrEUUxniAw&feature=related

enjoy!

Onutzza spunea...

Buna! Din pacate linkul nu merge (This video has been deleted. )

Multumesc pentru comentariu!

Anonim spunea...

Maestrul Boris Cobasnian a decedat la varsta de 85 de ani, slujba inmormantarii va avea loc joi, 11 august 2011, la orele 12:00 la catedrala arhiepiscopala din Constanta. Dumnezeu sa-l ierte!

Onutzza spunea...

Dumnezeu sa il odihneasca! A fost un mentor pentru multi dintre noi!