duminică, 11 mai 2008

Vrei un sfat?


Discutam cu cineva zilele trecute despre unele fixatii si defecte ale zodiilor. Printre altele, la zodia mea scria ca ma consider datoare sa dau altora sfaturi si indrumari. Adevarul e ca asa fac. Mi s-a spus ca oamenii nu au nevoie de sfaturi. Am realizat ca asa e. Credeam ca fac un lucru bun daca imi dau cu parerea si ofer sugestii, idei, perspective. Nu e bine. Cine are nevoie de un sfat il cere. Si poate nu vrea sa mi-l ceara mie. Femeile prefera sa vorbeasca despre problemele lor si discutand, nu trebuie sa ajunga la o concluzie, caci simplul fapt ca sunt ascultate le e de ajutor si stiu singure ce au de facut pe mai departe. Nu e neaparat necesar un sfat. Ci doar o ureche atunci cand au nevoie. Daca sfatul vine, e primit, dar nu e neaparat si solicitat sau luat in considerare. Oricum fiecare face cum crede ca e mai bine. In schimb barbatii nu au nevoie de sfaturi, decat daca le cer ei si daca le cer, de cele mai multe ori le si urmeaza.

In cartea lui John Gray, "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus", scrie asa: "Venusienele (autorul se refera la femei) considera ca un semn de mare afectiune este sa-ti oferi ajutorul si sprijinul, fara sa-ti fi fost cerut.(...) Ajutorul oferit nu este jignitor , iar nevoia de ajutor nu este un semn de slabiciune. In schimb un barbat se poate simti jignit cand o femeie ii ofera sfaturi; el simte ca ea nu are incredere in capacitatea lui de a se descurca singur." " A oferi unui barbat sfaturi pe care nu le-a cerut inseamna sa presupui ca el nu stie ce are de facut sau ca nu se descurca singur. (...) El judeca astfel: De ce sa implic pe cineva daca pot sa o fac de unul singur? Si isi vede singur de probleme, nu are nevoie de ajutorul altcuiva pentru a gasi o solutie. (...) Totusi, atunci cand are cu adevarat motive de ajutor, este un semn de intelepciune sa il solicite. In acest caz, va gasi o persoana pe care o respecta, cu care va discuta despre problema lui."

Asa ca...o sa incerc sa spun mai rar "vrei un sfat?" si sa ma limitez numai la a raspunde la intrebarea "tu ce parere ai despre asta?".

3 comentarii:

Carina spunea...

Eu citisem intr-o carte ca obiceiul de a oferi sfaturi chiar daca nu i se cer e foarte des intalnit la barbati :)

Onutzza spunea...

Tot in cartea de care am mentionat in articol autorul precizeaza ca barbatii ofera instinctiv solutii atunci cand femeile vorbesc despre problemele lor. De multe ori o femeie vrea doar sa fie ascultata, nu cauta neaparat o solutie. "Cand o femeie analizeaza cu voce tare problemele acelei zile, barbatul presupune in mod eronat, ca ea asteapta un sfat bun. El isi pune palaria domnului Rezolva-tot si incepe sa-i dea sfaturi; acesta este felul lui de a-si dovedi dragostea si a incerca sa o ajute. El vrea sa o faca sa se simta mai bine rezolvandu-i problemele. Vrea sa ii fie de folos. El crede ca va fi pretuit si va merita dragostea ei daca talentele lui sunt folosite pentru a-i rezolva problemele. Insa dupa ce a dat o solutie si ea continua sa fie necajita, ii este din ce in ce mai greu sa o asculte, deoarece solutia lui a fost respinsa iar el se simte tot mai inutil. El nu are habar ca poate fi de folos doar ascultand cu interes si intelegere. El nu stie ca pe Venus, a vorbi despre problemele proprii nu constituie o invitatie de a oferi solutii."

Andreea Mitan spunea...

Acum sunt confuza. Se pare ca nu sunt cu totul de pe Venus. Eu chiar astept solutii cand vorbesc despre problemele mele.