duminică, 20 iulie 2008

Legendele toamnei


Am revazut ieri seara cu mare placere filmul Legendele toamnei (mai vechi, aparut in 1994), cu Brad Pitt, Anthony Hopkins si Aidan Quinn ca si capete de afis. Brad Pitt nu este unul dintre preferatii mei, insa ii admir talentul actoricesc. Si e si frumusel pe deasupra (asta ca o paranteza).

Filmul e prezentat ca o poveste, narata de One Stab (Jungher), un amerindian, prieten al familiei. Actiunea e plasata, in cea mai mare parte a filmului, la ferma Colonelului Ludlow iar ca timp, inainte si dupa Primul Razboi Mondial. Colonelul Ludlow (Anthony Hopkins) are trei fii: Alfred (Aidan Quinn), fratele cel mare, tipul tanarului sobru, serios in ceea ce face, corect, Tristan (Brad Pitt), mijlociul, preferatul tatalui, rebelul familiei, care nu respecta nicio regula, isi traieste fiecare clipa a vietii intens si e initiat in credintele si obiceiurile amerindienilor, si Samuel, fiul cel mic, protejat de fratii lui mai mari, dar curajos si doritor sa se afirme pe campul de lupta.
Samuel, intorcandu-se de la facultate, o aduce odata cu el pe Susannah, logodnica lui si totodata personajul principal feminin. Desi il iubeste pe Samuel, Susannah este atrasa de Tristan, fratele mijlociu.
Cei trei frati pleaca sa lupte in razboi impotriva nemtilor, mai mult la presiunile lui Samuel. Pe front, fratele cel mic este ucis chiar sub privirile lui Tristan care venea sa il salveze. Indurerat, Tristan ii scoate inima pentru a ii elibera spiritul (credinta a bastinasilor americani) si pentru a o trimite acasa, caci nu il puteau transporta spre a fi inmormantat cum se cuvenea. Din acest moment se declanseaza comportamentul ciudat al lui Tristan, care se simte vinovat de a nu-si fi protejat fratele.
Intre timp Alfred este trimis acasa (fusese ranit si nu mai putea servi pe campul de lupta) si se indragosteste de Susannah, cerand-o in casatorie. Aceasta ii refuza avansurile. De Tristan nu se mai aude nimic mai mult timp, pana ce intr-o zi se reintoarce acasa. Incepe povestea de iubire dintre el si Susannah, insa oricat se straduieste nu poate sa o faca fericita, caci este inca bantuit de demoni care nu il lasa sa isi linisteasca sufletul. Vina fata de fratele cel mic, durerea de a-l fi pierdut, precum si vina fata de fratele cel mare care plecase de acasa sa se realizeze in alt oras, dupa ce fusese refuzat de Susannah pentru el, il fac pe Tristan sa aiba unele reactii ciudate, violente, necontrolate. Intr-o zi isi face bagajele si pleaca, lasandu-si iubita indurerata. Nu se mai aude nimic de el mai mult timp, din cand in cand pe la ferma se mai zvoneste ca a fost vazut prin locuri putin umblate, mai trimite si el scrisori in care descrie animale nemaivazute pe care le ucisese, pana cand intr-o zi trimite un ultim mesaj in care ii cere lui Susannah sa nu il astepte si sa se casatoreasca cu altul. Alfred o gaseste tulburata si o consoleaza, caci inca o iubea.
Din acel moment Colonelul se supara si nu mai vrea sa isi mai vada fiul cel mare. Are un atac si din acea clipa isi pierde capacitatea de a vorbi. Alfred, ajuns congresman se casatoreste cu Susannah. Ferma, odata coordonata de Colonel, ajunge acum o paragina. Dupa un numar de ani se reintoarce acasa Tristan din lunga lui calatorie si promite sa ajute ca ferma sa redevina ce a fost. Acum cu sufletul linistit, calmat, accepta casatoria lui Alfred cu Susannah si se indragosteste de Isabel Doi, fetita unei familii ce lucra pentru ei la ferma, acum ajunsa o tanara frumoasa si inteligenta. Isabel il iubea pe Tristan inca din copilarie si visul ei de cand avea 13 ani, sa se marite cu el, devine realitate. Au impreuna doi copii si pare ca nimic nu poate sa le tulbure fericirea. Totusi, actiunea se petrece acum in perioada Prohibitiei, iar Tristan, obisnuit sa nu respecte regulile face contrabanda cu bauturi alcoolice. Acest fapt ii deranjeaza pe fratii O'Banion, niste gangsteri irlandezo-americani care un timp il lasa in pace pentru simplul fapt ca fratele lui era congresman si erau interese politice la mijloc. Toate pana intr-o zi cand, vrand sa il ameninte pe Tristan, si declansand o arma, glontul ricoseaza si o ucide pe Isabel. Tristan este indurerat si decide sa se razbune pe cei responsabili de moartea sotiei sale. In acelasi timp este aratata Susannah care, nemaiputand sa duca o viata in minciuna alaturi de sotul sau, caci inca il iubea pe Tristan si se simtea vinovata fata de Alfred pentru asta, decide sa isi ia viata.
In final, cand ultimul gangster ramas in viata vine sa ii ceara socoteala lui Tristan pentru moartea fratilor sai, Alfred isi ajuta fratele si tatal si il ucide pe irlandez. Se impaca cu tatal lui, iar Tristan ii incredinteaza in grija copiii sai, el fiind nevoit sa fuga pentru a nu fi inchis.
In final, Tristan moare la batranete, in timp ce vana, intr-o lupta corp la corp cu un urs, simbolul indian al spiritului sau nelinistit, dupa ce in prealabil camera de filmat se opreste asupra pietrelor funerare ale tuturor celor care il iubisera si care acum nu mai erau.

Impresionant: momentul in care ii scoate inima lui Samuel, sentimentul de durere pe care il reda exceptional.
Bila neagra: nu mi-a placut ideea ca Susannah a fost practic cu toti cei trei frati: unuia logodnica, altuia iubita si altuia sotie. Samuel si Alfred au iubit-o, insa inima ei era la Tristan. Si Tristan a iubit-o insa nu atat de mult cat a fost iubirea ei pentru el. Totusi, filmul nu prezinta aceste povesti romantice intr-un mod neplacut, facandu-ne sa acceptam deciziile personajelor.

Pentru cine nu a vazut acest film, el merita vizionat. Mai jos este trailerul ca sa va faceti o idee. Ce am povestit eu in acest articol sunt repere, insa tenta de legenda pe care o da filmul nu o pot reda intr-o simpla descriere.

Un comentariu:

A Not So Spotless Mind spunea...

Am pierdut sirul vizionarilor. E superb si imi ofera aceleasi trairi de fiecare data.