marți, 12 mai 2009

858 - Raluca, inimioare si copii

Ea este verisoara mea. Numele ei este Raluca. Peste o luna va implini 11 anisori. Este o fetita frumoasa, vesela si incredibil de desteapta (o demonstreaza rezultatele obtinute in ani precum si parerile fostelor educatoare, a invatatoarelor si a medicilor care i-au testat iq-ul de-a lungul timpului).

Si cel mai important lucru: e o fetita sanatoasa care creste mare si se bucura de tot ce ii ofera parintii si viata mai frumos.

Raluca s-a nascut cu o grava malformatie la inima. Boala ei s-a numit Tetralogia Fallot si implica 4 defecte majore la nivel cardiac. AICI e foarte frumos si pe scurt explicata boala. Care era riscul cel mare? Decesul, dupa cativa ani de agonie (statisticile arata ca aproape jumatate din copiii nascuti cu aceasta grava malformatie, netratati, mor in primii 4 ani de viata). E macabru, dar e realitatea.

Tratamentul chirurgical al Ralucai a insemnat doua operatii pe cord. Prima s-a realizat la varsta de 8 luni si a fost paliativa. A doua - la varsta de 3 anisori. Imaginati-va acest pui de om din fotografie, cu sternul taiat, cu coastele departate pentru ca medicii sa aiba acces la cord, conectata la plaman artificial si cu temperatura corpului scazuta. Si toate cele 5 (!!!) defecte ale inimii - pentru ca inainte de operatie s-a mai descoperit un defect, iar diagnosticul a fost de Pentalogie Fallot- trebuiau "rezolvate" in doar 10 minute.

Dumnezeu este mare iar medicii care au diagnosticat-o si tratat-o pe verisoara mea de cand s-a descoperit boala (la 2 luni) si pana astazi (caci merge la control anual) sunt niste oameni extraordinari, profesionisti inzestrati cu har, oameni pentru care nicio forma de multumire nu poate fi suficienta, pentru ca ei merita tot ce e frumos si bun pe lume. Sunt oameni care smulg din ghearele mortii alti oameni. Sunt oameni care repara ceea ce natura a creat defect. Sunt oameni care redau altor oameni bucuria vietii. Sunt simpli oameni, dar atat de mari!

Finalul acestui articol atrage atentia asupra campaniei Inima copiilor. Marturisesc ca nu auzisem de ea, ci am citit pe blog la The Fly. Scopul acestei campanii este strangerea de fonduri pentru dotarea primului departament de chirurgie cardiaca din Bucuresti destinat exclusiv copiilor, la spitalul Marie Curie. Cum se poate contribui? Cu un simplu sms trimis la numarul 858. Costa 2 euro. E atat de putin, dar putin cu putin inseamna mult. Mare parte din bani s-a strans, dar nu e inca suficient. Oricine poate avea un copilas cu asemenea probleme. Parintii Ralucai erau sanatosi. Cine s-ar fi gandit ca ea avea sa se nasca cu aceasta malformatie?

Raluca acum e bine. Nu are voie sa faca sport de performanta, in rest nu are nicio restrictie. Poate alerga, se poate juca...ceea ce de altfel si face de 8 ani incoace. Este un copil perfect normal. Interventia chirurgicala a fost minunat realizata, astfel incat, la ecografia cardiaca de anul trecut dna dr i-a marturisit matusii mele ca daca nu ar fi stiut afectiunea de care a suferit Ralu nici nu ar fi detectat nimic, pentru ca inima arata integra.

858 e numarul. Dureaza putin, costa putin, dar inseamna enorm. Viata si sanatatea sunt cele mai pretioase lucruri. Haideti sa ajutam si alti copii sa creasca mari!



Am incercat ca exprimarea mea din acest articol sa fie cat mai "nemedicala" si pe intelesul tuturor, pentru ca nu toata lumea are cunostinte de specialitate iar scopul nu a fost detalierea simptomatologiei bolii.

2 comentarii:

bogdan spunea...

done.
bine ca ai publicat post-ul, asa mi-am adus si eu aminte ca aveam de gand sa trimit sms-ul. Stiam de campanie si voiam sa trimit sms, dar am uitat. Asa se intampla de obicei

Onutzza spunea...

haha...daca nu citeai la mine, vedeai la tv :)