sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Gripa noua 3


Dupa ce am tot evitat sa ma vaccinez contra gripei porcine, nu din teama, ci din comoditate si din siguranta posesiei unui sistem imunitar bun (nu m-am vaccinat niciodata nici contra gripei sezoniere, chiar si guturai fac rar), iata ca mi-am facut curaj. De fapt, n-a fost chiar curaj, ci, facand parte din staff-ul medical, s-a intamplat o oaresce incurcatura si figuram pe o lista cum ca ma vaccinasem. Asadar, mi-am zis ca daca tot merge lista aia la stapanire si avand in vedere ca timp de stat ulterior pe la cozile de la punctele de vaccinare nu aveam, n-avea sens sa mai aman.

Singurul simptom pe care l-am avut a fost durere locala in momentul in care serul a difuzat in muschi. M-a mai durut inca o zi dupa aceea, dar iata ca au trecut deja trei zile si nici nu ma mai doare bratul si nici alt simptom nu am avut. Mai am de asteptat cam o saptamana si jumatate ca sa se formeze anticorpii si sa am o oarecare protectie in cazul in care m-as "intalni" cu virusul.

Sfaturi: mai bine sa va vaccinati decat sa nu o faceti. Daca aveti un sistem imunitar bun si duceti o viata sanatoasa, cu odihna, alimentatie corespunzatoare, stres cat mai putin, sansele sa nu faceti gripa porcina daca aveti contact cu virusul sau sa aveti o forma usoara/asimptomatica sunt mai mari, dar ma intreb cati oameni duc un astfel de regim de viata. Daca mai aveti si alte boli intrebati medicul dvs curant ce va recomanda. Gravidele, copiii sub 16 ani, pacientii transplantati, au interdictie de vaccinare. Pastrati o igiena corespunzatoare a mainilor, evitati aglomeratiile si persoanele bolnave.

Multa sanatate!

2 comentarii:

George B. spunea...

sunt atat de impartite parerile referitoare la vaccin incat e foarte derutant. medici umani care se contrazic, articole pro si contra in mass-media, etc. uneori chiar devine plauzibila ideea unei manevre comerciale din partea companiilor farmaceutice.
aceeasi deruta si neintelegere o gasesc si la colegii mei medici veterinari.
nu ma vaccinez si nu m-am vaccinat niciodata impotriva gripei. sunt fericit ca fac parte din categoria rezistenta la boli.
si totusi e cam ciudat ca imediat dupa gripa aviara sa apara gripa porcina. ce va urma pe viitor? vom vaccina pisicile pentru ca fac si ele gripa?

Onutzza spunea...

Shahinule, bine ai venit!

Legat de ideea unei manevre comerciale, n-as crede, avand in vedere ca vaccinul e produs la noi de Institutul Cantacuzino, deci nu e favorizata nicio companie farmaceutica. Adjuvantii prezenti in vaccin sunt prezenti si in multe alte vaccinuri, iar pentru mai multa documentare, sugerez articolele colegului Laurentiu Craciunas pe www.contraboli.ro (foarte frumos si la obiect scrise).

Parerea mea, ca medic, e ca, avand in vedere ca e pandemie, riscul sa iau contact cu un purtator de AH1N1 este foarte mare. Intr-adevar, avand un sistem imunitar bun, am toate sansele sa dezvolt anticorpii si sa nu fac gripa porcina, dar de ce sa risc? Recunosc, daca nu era conjunctura descrisa in text, mai amanam vaccinarea. Oricum, ma simt foarte bine si nici bratul nu a mai durut din a treia zi.

Nici eu nu m-am vaccinat vreodata contra gripei sezoniere si ultima oara cand am facut gripa era in anul 1 de facultate, adica acum aproape 9 ani.

Intr-adevar, e ciudat ca dupa gripa aviara sa apara cea porcina, asta dupa ce cu ceva vreme inainte a fost panica cu boala vacii nebune. S-a vehiculat si ideea unei "maini criminale", anume ca virusul AH1N1 sa fi fost creat in laborator, etc. Ce a fost sau ce n-a fost, nu mai conteaza.

Ce e cert e ca virusul exista si daca o persoana sanatoasa suporta intr-un anume fel contactul cu el, pentru o persoana cu multiple boli cronice, sau o persoana tanara cu un sistem imunitar mai slabit poate fi fatal.

Sa speram ca bietele pisici vor scapa de vaccinare contra gripei pisicesti :)

Multumesc pentru vizita si te mai astept si cu alte comentarii :)