marți, 16 noiembrie 2010

Unsprezece minute - despre pasiune


Continuarea articolului de aici:

"Piatra asta are un nume: pasiunea. Ea poate descrie frumusetea unei intalniri fulminante dintre doua persoane, dar nu se margineste la atata. O gasim in surescitarea intamplarii neasteptate, in vointa de a realiza ceva cu fervoare, in certitudinea ca iti vei putea realiza un vis. Pasiunea ne da semnale care ne calauzesc viata - si mie imi revine sa descifrez aceste semnale."

"Pasiunea te face sa nu mai mananci, sa nu mai dormi, sa nu mai muncesti, sa fii impacat. Multi se sperie de ea, deoarece, cand isi face aparitia, doboara toate lucrurile vechi pe care le intalneste.
Nimeni nu vrea sa-si dezorganizeze lumea. De aceea, multi oameni izbutesc sa controleze amenintarea asta si sunt capabili sa mentina in picioare o casa sau o constructie care era deja putedra. Ei sunt inginerii lucrurilor depasite. Alte persoane gandesc exact pe dos: se abandoneaza fara sa reflecteze, nadajduind sa gaseasca in pasiune solutiile pentru toate problemele lor. Isi pun in cealalta persoana toata raspunderea pentru posibila lor fericire. Sunt mereu euforice fiindca li s-a intamplat ceva minunat, sau deprimate pentru ca ceva neasteptat a sfarsit prin a distruge totul. Sa te indepartezi de pasiune sau sa i te abandonezi orbeste - care dintre aceste doua atitudini e cea mai putin distructiva? Nu stiu."


"Dorinta profunda, dorinta cea mai reala este aceea de a te apropia de cineva. Din acea clipa incep sa se produca reactiile, barbatul si femeia intra in joc, dar ceea ce se intampla inainte - atractia care i-a adus alaturi - e imposibil de explicat. Este dorinta inabordabila, in starea ei pura. Cand dorinta este inca in starea aceasta pura, barbatul si femeia se indragostesc pe viata, isi traiesc fiecare clipa cu respect si in mod constient, asteptand totdeauna momentul anume de a celebra apropiata binecuvantare. Persoanele aflate in aceasta situatie nu se grabesc, nu precipita evenimentele prin actiuni inconstiente. Ele stiu ca inevitabilul se va manifesta, ca adevarul va gasi totdeauna un mod de a se arata. Cand vine momentul, ele nu ezita, nu pierd prilejul, nu lasa sa treaca niciun moment magic, deoarece respecta importanta fiecarei clipe."

(Paulo Coelho)

2 comentarii:

Michelle spunea...

Mi'a placut cartea enorm,acum ca am citit postul,parca as merge la biblioteca sa o citesc inca odata:)

Onutzza spunea...

Mie sincera sa fiu nu mi-a prea placut. Totusi, am gasit cateva idei in ea care m-au atras.