joi, 17 mai 2012

Franta si Paris


De cand locuiesc in Franta am avut ocazia in mai multe randuri sa vizitez Parisul, la fel cum am avut si sansa sa ma plimb si in alte orase (din nordul tarii, sudul inca nu l-am explorat). E surprinzator cum, ca si strain, cand spui Franta te gandesti la Paris; ajungand ulterior sa il vizitezi, constati ca de fapt exista o mare discrepanta intre capitala si restul tarii. Acolo lumea e mai dinamica, toate se intampla repede, e o valtoare pe care o resimti inca de cand ajungi in gara, apoi la metrou, ca sa nu mai vorbesc de zonele de atractie turistica ce sunt mereu populate de turisti. Exista mozaic de populatie, oamenii se simt liberi sa fie extravaganti, ceea ce nu am remarcat in restul oraselor, exista mult mai multe evenimente culturale, dar intalnim si reversul medaliei, caci toate costa iar viata e mult mai scumpa in capitala. Si mai vine si contrastul cu oraselul meu unde duminica e totul inchis (cu exceptia teraselor), unde ultimul autobuz vine la 20.30, unde supermarketul se inchide la 20.00, iar sambata chiar mai devreme, unde ca sa il parafrazez pe Marin Preda, "timpul are rabdare". La fel de interesanta este mandria francezilor ca apartin unei anumite regiuni: pentru alsacieni exista Alsacia si restul Frantei, pentru cei din Picardia sau Normandia la fel, si, evident, pentru parizieni, exista Paris si Franta. Si chiar au dreptate, e un oras minunat. Dar ma gandesc ca acelasi lucru e valabil pentru oricare dintre capitalele lumii. 

11 comentarii:

Unknown spunea...

Pentru generatia noastra ritmul vietii mai accelerat poate fi familiar si chiar intrat in limitele normalului. De aceea orasele mari nu ne sperie si chiar pot avea o fascinatie a lor. Gandindu-ma la ce povesteai despre ritmul mult mai scazut al vietii din orasul unde locuiesti acum, imi aduc aminte de povestile bunicilor despre viata linistita si fara graba care au trait-o ei acum 50-60 de ani. Totusi chiar daca stiu raspunsul nu pot sa nu pun intrabarea: Oare de ce ne grabim atat de mult sa traim? Ardem ca o lumanare si la sfarsit ne dam seama ca am trecut superficial peste lucruri, persoane, evenimene.

Onutzza spunea...

Asa este. Dar viteza cu care se intampla toate in jurul nostru ne antreneaza si pe noi.

Gabriela Cimpoca spunea...

Acum, iubesc sa traiesc intr-un oras mititel, unde viata are un ritm mult mai lent, mai bland. Sper sa traiesc si mai mult decat as fi trait, poate, daca as fi locuit intr-un oras mare! :) :) :)

MunteanUK spunea...

Indiscutabil, aşa este în toate capitalele lumii...

Multe dintre aceste oraşe gigantice, - de unde pulsează toate directivele politice ale unei ţări, unde se află cele mai mari compani, başca trenduri culturale etc - ajung nici să nu mai semene cu restul ţării, cu care au în comun doar limba.

Nu ştiu în ce măsură şi Parisului i se poate aplica această constatare (l-am vizitat prea puţin), însă se observă o mare discrepanţă între aceste oraşe-simbol şi restul ţării pe care o reprezintă.

De pildă, UK este foarte diferită de Londra, faţa sclipitoare a Shanghaiului nu reflectă întreaga Chină, New York nu este destul de altfel faţă de restul SUA...

Acelaşi lucru este valabil şi pentru Bucureşti, unde se întâmplă o grămadă de lucruri (bune sau mai puţin bune), în timp ce majoritatea oraşelor României (inclusiv reşedinţe de judeţ) sunt cumva 'încremenite'.

Onutzza spunea...

Intr-adevar, acelasi lucru se intampla si la Bucuresti. Nu poti sa definesti o tara raportandu-te doar la capitala. Daca ai vizitat capitala ai vizitat doar un oras de referinta, un simbol al tarii respective. Pana nu vizitezi orasele mai mici, pana nu le descoperi traditiile si specificul nu poti spune ca stii cum e in tara respectiva.

The Fly spunea...

Superba poza. Tu ai facut-o? :)

Onutzza spunea...

Eram cu fratele meu in avion si el a facut poza ca avea aparat mai "destept" decat al meu :D Intr-adevar si mie mi se pare superba imaginea.

The Fly spunea...

Wow, incredibil! Asa jos trece avionul peste Paris?

Onutzza spunea...

Da, dar era mai departe de oras, numai ca aveam noi zoom la aparat. Insa cu ochiul liber se vede foarte fain.

Onutzza spunea...

Stai asa, ca am confundat pozele :D Poza asta e facuta din Turnul Montparnasse. :D Acum m-am uitat la ce poza am postat, si intr-adevar, e mult prea aproape de turn. Vezi ca am pe Facebook si poza facuta din avion si ai sa vezi ca sunt destul de asemanatoare.

The Fly spunea...

Ok, multam :)