luni, 16 iulie 2007

Prima zi in Irlanda

Ieri a fost o zi cu premiere pentru mine. Prima oara cand mergeam cu avionul, prima oara cand plecam din tara.

In drum spre Dublin am facut escala la Amsterdam. De la Bucuresti la Amsterdam am calatorit cu KLM, o companie olandeza. Foarte prietenoase stewardesele, mancarea bunicica (se putea si mai bine dar avand in vedere ca trecusera ceva ore de cand mancasem si imi era cam foame nu-mi mai ardea de mofturi). Nu mi-a fost frica cu avionul, dmpotriva mi s-a parut extraordinara senzatia pe care am avut-o cand a decolat. Nu am avut rau de avion, totul a fost bine si frumos. Cand eram deasupra Olandei am vazut celebrele mori de vant si foarte multe canale de parea ca suntem deasupra Venetiei (nu ca as sti cum e deasupra Venetiei, dar am vazut-o in numeroase imagini si filmari) :). Si am ajuns la Amsterdam. Aeroportul cred ca e de cateva ori mai mare decat Otopeni, indicatiile foarte clare astfel incat nu era o problema ca cineva sa se descurce pe acolo. Si aici ma refer la cineva ca mine, care se afla pentru prima oara pe teritoriul unei tari straine.

De la Amsterdam la Dublin am calatorit cu o companie irlandeza, AerLingus. Avionul arata mult mai bine in interior decat cel al olandezilor, mult mai elegant si mai luminos. Totusi, desi politicoase stewardesele, era o politete profesionala, un zambet profesional si usor fortat. Matusa mea imi povestise de accentul irlandez dar am zis ca nu se poate sa fie chiar asa, adica in fond, tot limba engleza vorbesc si ei. Ei, si a vorbit capitanul. Pe cuvant, era mai "englezeasca" exprimarea olandezilor, se intelegea perfect tot ce spuneau, decat ce vorbeau irlandezii. Am inteles franturi...ceva despre temperatura, presiune, altitudine. Si pot sa spun ca stiu bine engleza si am vorbit mult in engleza...si tot nu puteam sa deslusesc ce zicea. Ca sa nu mai spun de limba irlandeza ca seamana mai mult cu germana sau cu o "engleza vorbita cu prune in gura".

Am aterizat la Dublin cu ceva intarziere pentru ca si din Amsterdam plecase cu intarziere. De la Dublin la Monaghan am venit cu cineva cu masina. In drum spre Monaghan am avut prilejul sa vad cate ceva din peisajele irlandeze. Intr-adevar, cum se spune e "mult verde". Cu toate acestea, nu pot sa spun ca am fost cine stie ce impresionata de ele...adica ce am vazut la noi in zona Vatra Dornei, Maramures, sau in Bucegi, Semenic, nu se compara...avem o tara superba, doar ca nu o exploatam la capacitatea maxima (ma refer la turism aici). In schimb, in ce priveste civilizatia oamenilor, aici da, stam prost tare comparativ si cu irlandezii si cu alte tari. Ca prima impresie, la noi oamenii parca sunt mereu nervosi, gata pusi pe harta. In Irlanda orice abordare incepe cu "hello" si se termina cu "please" sau "thank you very much". Desi poate au si ei probleme nu isi varsa nervii pe altcineva, nu se arata plictisiti sau obositi de munca pe care o desfasoara.

Cam atat pentru prima zi (care a fost ieri). Azi am de gand sa merg sa vad Monaghanul, sa fac ceva poze pe aici si mai revin pe blog cu impresii.

2 comentarii:

Codruttzz spunea...

Suna interesant...abia astept si eu primul zbor cu avionul..cine stie cand o fi :))

Cat despre accentul irlandez, eu m-am chinuit o zi intreaga sa rog o prietena inrlandeza sa vb cu accentul ei si cand a inceput am realizat de ce nu vroia pentru ca NU ERA ENGLEZA!!! nu am itneles nimic din ce a zis :))
Momente placute pe acolo si posturi cat mai vizulae :))

macsuta spunea...

Stil scolaresc! Cam atat de zis!