duminică, 19 aprilie 2009

Cum trebuie sa fie un om frumos?



In urma unei discutii cu un amic despre colacelul lui din jurul taliei si cicatricea de pe nas pe care mi le-a replicat la un compliment, m-am hotarat sa abordez notiunea de frumusete si pe blog. Am mai atins tangential acest subiect si intr-un articol mai vechi.

Cum trebuie sa fie un om ca sa fie frumos? Ce inseamna de fapt un om frumos?
Pe scurt: frumusete fizica si/sau frumusete sufleteasca.

Acum nu militez nici eu in prima instanta pentru frumusetea sufleteasca pentru simplul motiv ca atunci cand vedem pe cineva pentru prima oara nu stim cat de bun e sau cat de talentat, sau cat de generos. Exista o teorie in psihologie pentru prima impresie. Se numeste "Regula celor 4x20" si se refera la primele 20 de secunde, primii 20 de pasi, primele 20 de cuvinte si, unii spun 20 de cm in jurul fetei, altii spun primele 20 de priviri schimbate.

Toate aceste elemente ne fac sa spunem despre o persoana ca ni se pare ok sau ca ceva nu ne place, desi nu stim exact ce...sau e vorba de feeling, de ceea ce simtim. Legat de acest aspect as putea comenta interactiunea dintre aurele energetice (acel camp de energie care ne inconjoara pe fiecare dintre noi) si faptul ca simpatia fata de cineva s-ar reduce simplu la fizica.

Nu merg pe principiul ca orice om are ceva frumos in el. Cred ca e relativ si depinde la cine se raporteaza persoana. Eu am intalnit oameni la care am cautat frumosul fie in aspect, fie in suflet si nu l-am gasit. Poate el exista in ochii altcuiva.

Am intalnit in schimb si alti oameni care nu se incadrau in standardele de frumusete promovate, ba nici macar in standardele mele de frumusete fizica, insa cu toate acestea, am simtit din prima clipa simpatie pentru ei. Emanau frumusete in jurul lor prin felul lor de a fi, astfel incat chiar nu observam amanunte de genul exemplelor de mai sus cu colacelul din talie si cicatricea de pe nas sau daca le remarcam ele pur si simplu nu contau. Nu prin ele se defineste un om, caci nu vorbim de un portret-robot.

Nu se poate face o statistica despre numarul de oameni frumosi, de oameni urati si de oameni nici frumosi nici urati, pentru simplu fapt ca e o notiune relativa. Frumusetea se afla in ochii celui ce priveste. Totusi, cred ca daca s-ar face un grafic el ar arata ca o curba gaussiana: putini oameni superbi, putini urati si cei mai multi cu aspect obisnuit.

E important un aspect placut pentru reusita in viata in conditiile unui CV care nu e prea stufos. Un om care arata bine are mai multe sanse de reusita cred eu, pentru simplul fapt ca oamenii sunt sensibili la frumusete si tind sa acorde credit din prima mai usor cuiva placut decat cuiva cu un fizic care nu il avantajeaza. Intr-adevar, ulterior inteligenta si profesionalismul fac diferenta.

In concluzie...ce ne face sa fim frumosi?

Zambetul ar fi primul lucru care ne infrumuseteaza. Zambetul sincer, cel care ne face sa ne straluceasca ochii si sa ni se lumineze fata, nu cel de complezenta, abia schitat in coltul gurii.

Dupa zambet, tinand cont de prima impresie, ar fi aspectul fizic. Totusi, daca urmatoarele trasaturi nu fac parte din felul de a fi al omului, atunci aspectul fizic placut este doar un avantaj de moment.

Astfel, bunatatea ar fi un alt element important. Un om bun e un om frumos. Atunci cand ajuti pe cineva sau oferi din inima un lucru cuiva ii dai o parte din energia ta, din sufletul tau, iar bucuria celuilalt si multumirea lui ti se intorc.
Un om prietenos e un om frumos, atunci cand prietenia manifestata e sincera si reala.

In final, optimismul, gandirea pozitiva mai fac un om sa fie frumos, pentru ca ii dau forta interioara sa treaca peste obstacole si sa ii motiveze si pe cei din jurul lui prin actiunile pe care le savarseste. Exaltarea si relaxarea pe care le dau aceste doua aspecte, il fac pe acel om sa fie un pol pozitiv, care sa ii atraga si pe altii in jurul lui. Mie un om vesel mi se pare un om frumos.

Look around you.
Aren't there a lot of plain faces?
Take a good look
A real good look or you might miss out
On that beautiful person.

Forever.

(Poezia "Beauty Is in the Eye of the Beholder" o puteti citi AICI.)

7 comentarii:

Andrei Dutu spunea...

Daca ma iau dupa "standardele" prezentate sunt aproape perfect. :)Zambesc, sunt bun si optimist.
Si modest. :D

In viata de zi cu zi(si ma refer la o relatie aici) din pacate, lucruri nu stau chiar asa. Si oamenii pun accent pe alte "calitati".

Dar eu sunt optimist...

Onutzza spunea...

Nu am zis ca un om care zambeste, e bun si e optimist e un om perfect :)

Acuma, nah, nu te cunosc, deci te cred pe cuvant. :P

Am zis doar ca aceste trasaturi ne fac sa fim frumosi.

In viata de zi cu zi oamenii pun pret pe tot ce am scris eu, numai ca depinde si de alti factori, daca te referi strict la o relatie.

Si daca esti optimist si zambesti si esti bun, modest si perfect, le faci pe toate pentru tine, nu pentru ceilalti. Ceilalti se bucura doar de efect.

Cami spunea...

Mai, sa stii ca-ti dau dreptate, mai ales la partea cu energiile noastre. In plus, si mie la fel mi se pare, cand un om e relaxat, senin, se simte bine in pielea lui si e fericit... ma se vede, radiaza! Dar de asemenea cred ca fiecare percepe frumusetea in functie de propriul filtru. Am vazut un documentar pe discovery unde se demonstra ca oamenii tind sa considere atractive persoane care le seamana la trasaturi, care au ceva familiar (asta referitor la aspectul fizic).

Onutzza spunea...

@ Cami: si nu ai observat ca in cazul multor cupluri cei doi parteneri seamana?
S-ar putea sa fie vorba tocmai de atractia de care spui tu.

Cami spunea...

ba da. chiar si eu seman cu prietenul meu si mereu ni se spune :))

Unknown spunea...

E plina lumea de certareti, galagiosi, palavragii, nerozi, guralivi si cu chiper pe limba. Cand se face liniste si te deranjeaza pana si licuriciul... Frumosul e si pe acolo pe undeva, sau numai acolo...

Onutzza spunea...

Eu incerc pe cat posibil sa fiu surda cand aud oamenii ca se cearta, sa fiu oarba cand captez o privire rautacioasa.

De cand nu ma mai uit la stiri si aleg ce stiri sa citesc de pe internet, nu mai visez urat noaptea.

Suntem bombardati zilnic cu lucruri rele, iar din cauza lor nu mai putem vedea lucrurile frumoase si bune si ne scade chiar si dramul de speranta si de incredere in bine.